Szczycieńska młodzież na Mazurskiej Fali

W myśl tytułowego przysłowia w Gospodzie Bulwar w Jerutkach odbył się Festiwal Gęsiny. Co prawda – nie w dniu imienin Marcina, a dopiero w sobotę, 20 listopada, niemniej uczestnikom to nie przeszkodziło w degustacji serwowanych dań. Trzecia już edycja festiwalu tym razem odbywała się pod hasłem: “Jesienne smaki – gęsina, królik i ziemniaki”.

 

Festiwal promuje gęsinę, kulinaria i produkty lokalnych producentów. Jak co roku w organizację wydarzenia włączył się Elbląski Klub Szefów Kuchni, któremu przewodniczył Michał Denesiuk, na co dzień nauczyciel kulinarnego kunsztu w Zespole Szkół nr 2 w Szczytnie.

 

W ramach festiwalu kucharze przygotowali kartoflankę po wschodnioprusku na gęsinie, króliku i wędzonce z gęsimi wątróbkami. Dodatkowo odbył się również tzw. „live cooking”, podczas którego mistrzowie kuchni przygotowali inne dania.

 

Odbyły się też konkursy. W jednym oceniano zakąski, oczywiście z gęsi, królika i ziemniaków, a drugim… nalewki. Wśród 13 zgłoszonych do konkursu nalewek wygrała wiśniówka 2019 Anny Lipki. Na podium znalazły się także: nalewka mirabelkowa Michała Denesiuka oraz nalewka z czarnego bzu przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich „Lipowianki”. Wyróżnienia przyznano wiśniówce paniom z Koła Gospodyń Wiejskich w Miętkich oraz malinówce Grażyny Grądzkiej, którą to nalewkę nagrodziła też publiczność.

 

Festiwalowi towarzyszył również jarmark rękodzieła, produktów regionalnych i wyrobów manufakturowych m.in. miodów czy przetworów. O mazurskich tradycjach kulinarnych mówili Robert Arbatowski i Paweł Szutow, a o zdrowotnych właściwościach spożywczych – dietetyk Piotr Żechowicz.

 

Materiał z tego kulinarnego wydarzenia z Jerutek przygotowali: Zuzia Brzostek, Krzysztof Nowak oraz Filip Włodkowski.

Realizacja: Robert Arbatowski

Zapraszamy do wysłuchania i obejrzenia kolejnego podcastu. Tym razem Mazurska Fala jest w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Szczytnie na spotkaniu autorskim z Małgorzatą Manelską.
 
Materiał przygotowali – Krzysztof Nowak i Filip Włodkowski
Realizacja – Robert Arbatowski.

Zapraszamy do obejrzenia i wysłuchania pierwszego odcinka podcastu “Szczycieńska młodzież na Mazurskiej Fali”, w którym uczniowie szkół średnich omawiają sprawy w zakresie społeczno-kulturalnym, związane z ich środowiskiem.

Temat podcastu, to pandemia wywołana Covid-19. Młodzi ludzie opowiadają nie tylko o nauce zdalnej w tej nowej nie tylko dla nich rzeczywistości, ale również i o tym, jak radzą sobie z pandemią poza szkołą. W dzisiejszym odcinku wystąpili: Zuzia, Amelia, Zuzia i Filip.

Czy Halloween jest zły? Czy można obchodzić go wspólnie z dniem Wszystkich Świętych? Zapraszamy do obejrzenia kolejnego podcastu, który przygotował członek naszej redakcji – Filip, uczeń Zespołu Szkół nr 1 w Szczytnie.

Temat podcastu jest jak najbardziej aktualny: “Wszystkich Świętych vs Halloween”. Do nagrania materiału został zaproszony ksiądz Bartłomiej Koziej z Parafii pw. Św. Stanisława Kostki w Szczytnie.

„Na ratunek innym” to tytuł kolejnego odcinka naszego podcastu, którego bohaterem jest Antek, uczeń Zespołu Szkół nr 3 w Szczytnie. Antek swój wolny czas w sezonie letnim poświęca ważnej dla nas wszyskich służbie – jest ratownikiem WOPR, którą pełni zupełnie bezinteresownie jako wolontariusz.

Jest bardzo skromny i nie chwali się tym, jednakże my korzystając niejako z okazji, ponieważ Antek dołączył do naszego zespołu – postanowiliśmy zrealizować o nim podcast.

Przedstawiamy kolejny nasz podcast, który nosi tytuł “Narodowe Święto Niepodległości. Jak je obchodzić?”
Filip Włodkowski z ZS nr 1 w Szczytnie wspólnie ze swoim kolegą Maćkiem Paprotnym z ZS nr 3 w Szczytnie, postanowili przeprowadzić wśród mieszkańców naszego miasta sondę, w jaki sposób powinno się obchodzić te ważne dla nas wszystkich święto.
Zapraszamy do obejrzenia i wysłuchania naszego podcastu.